BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Przemysł tłuszczowy
Źródło
Boss-Gospodarka, 2002, nr 23, s. 9-11
Słowa kluczowe
Przemysł tłuszczowy, Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Olej jadalny, Rzepak
Fat industry, Food industry, Food market, Food production, Food consumption, Edible oil, Rape (plant)
Abstrakt
Produkcja zakładów przemysłu tłuszczowego dzieli się na dwa segmenty: wyrób olejów jadalnych oraz margaryn. Oleje roślinne i margaryny, podobnie jak w Europie Zachodniej z coraz większym powodzeniem zastępują tłuszcze zwierzęce. Zupełnie nowym, choć przyszłościowym segmentem są także biopaliwa, uzyskiwane z oleju rzepakowego. W ostatnim czasie polski przemysł tłuszczowy rozwija się nieco wolniej, na skutek wzrostu cen tłuszczów roślinnych, stopniowego spadku siły nabywczej ludności oraz promocji masła.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu