- Autor
- Brzozowski Janusz
- Tytuł
- Przetwórstwo ryb w Unii Europejskiej
- Źródło
- Boss-Gospodarka, 2002, nr 27, s. 23-24
- Słowa kluczowe
- Konsumpcja żywności, Przetwórstwo rybne, Produkcja żywności, Przemysł przetwórczy, Przemysł spożywczy, Rybołówstwo, Rynek żywności
Food consumption, Fish processing, Food production, Processing industry, Food industry, Fishery, Food market - Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Rybołówstwo stanowiło zawsze ważną dziedzinę gospodarki krajów należących obecnie do Unii Europejskiej, oczywiście tych mających dostep do morza. W ostatnich latach jednakże nie tyle łowienie ryb, ile ich przetwórstwo zaczęło odgrywać dominującą rolę. Aby wykorzystać w pełni moce wytwórcze zainstalowane w zakładach przetwórczych kraje Unii są zmuszone importować znaczne ilości ryb.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Cytowane przez
- ISSN
- 1641-5566
- Język
- pol