BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brzozowski Janusz
Tytuł
Przetwórstwo ryb w Unii Europejskiej
Źródło
Boss-Gospodarka, 2002, nr 27, s. 23-24
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Przetwórstwo rybne, Produkcja żywności, Przemysł przetwórczy, Przemysł spożywczy, Rybołówstwo, Rynek żywności
Food consumption, Fish processing, Food production, Processing industry, Food industry, Fishery, Food market
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Rybołówstwo stanowiło zawsze ważną dziedzinę gospodarki krajów należących obecnie do Unii Europejskiej, oczywiście tych mających dostep do morza. W ostatnich latach jednakże nie tyle łowienie ryb, ile ich przetwórstwo zaczęło odgrywać dominującą rolę. Aby wykorzystać w pełni moce wytwórcze zainstalowane w zakładach przetwórczych kraje Unii są zmuszone importować znaczne ilości ryb.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu