BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Rynek drobiu i jaj - bez wsparcia, ale pod parasolem
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2002, nr 42, s. 26-28
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przemysł drobiarski, Produkcja żywności, Rynek żywności, Konsumpcja żywności, Subwencjonowanie rolnictwa
Food industry, Poultry industry, Food production, Food market, Food consumption, Agricultural subsidies
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
W przeciwieństwie do rynku wołowiny, rynek drobiu nie jest w Unii Europejskiej wspierany. Wynika to z faktu, iż produkcja drobiarska należy do wysokoefektywnych, toteż nie jest objęta żadnymi mechanizmami interwencji wewnętrznej. Z drugiej jednak strony rynek drobiu i jaj objęty został systemem wspólnej regulacji z uwagi na szczególną jego wrażliwość na wahania koniunkturalne.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu