BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kobielska Zofia
Tytuł
Unijne szanse polskich świeżych owoców i warzyw
Źródło
Boss-Gospodarka, 2002, nr 40, s. 60-63
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Rynek rolny, Produkcja rolna, Warzywnictwo, Owoce, Subwencjonowanie rolnictwa, Polska w WE
Agriculture, Agricultural markets, Agricultural production, Vegetable farming, Fruit, Agricultural subsidies, Poland in the EC
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Udział sektora owoców i warzyw w wartości końcowej produkcji rolniczej na terenie państw Unii Europejskiej jest jednym z najważniejszych. Jednakże tylko w niewielkim stopniu korzysta on z unijnego budżetu. W rezultacie gospodarstwa produkujące owoce i warzywa otrzymują blisko trzykrotnie mniejszą pomoc, aniżeli gospodarstwa typowo rolnicze. Fakt ten dodatkowo może utrudnić szersze zaistnienie polskich produktów sadowniczo-ogrodniczych na rynku unijnym.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu