BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sulmicka Małgorzata
Tytuł
Wskaźnik ubóstwa społecznego - Human Poverty Index (HPI)
Źródło
Wiadomości Statystyczne, 2003, nr 1, s. 22-27, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Ubóstwo, Wskaźnik ubóstwa społecznego
Poverty, Human Poverty Index (HPI)
Abstrakt
Przybliżono sposób obliczania oraz wykorzystanie indeksu do mierzenia pozadochodowych, społecznych aspektów ubóstwa - Human Poverty Index (HPI). Został on opracowany przez agendę ONZ - Program Narodów Zjednoczonych do Spraw Rozwoju (United Nation Development Programme - UNDP). HPI zawiera informacje na temat niedostatków w rozwoju kraju. Łączy w jednym agregatowym wskaźniku poziom deprywacji w czterech podstawowych wymiarach ludzkiego życia: długości jego trwania, wiedzy, zabezpieczenia ekonomicznego oraz społecznego uczestnictwa.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Human Development Report 1990, New York, Oxford University Press 1990
  2. Human Development Report 7997, UNDP, New York, Oxford University Press 1997
  3. Human Development Report 1998, UNDP, New York, Oxford University Press 1998
  4. Human Development Report 1999, New York, Oxford University Press 1999
  5. Human Development Report 2001, New York, Oxford University Press 2001
  6. UNDP Poverty Report 1998, UNDP, New York 1998
  7. Kordos J., Poverty Measurment in Poland, w: Poverty Measurment for Economics in Transition in Eastern European Countries, SCO, Warsaw 1991
  8. Kordos J., Nowe podejście do pomiaru ubóstwa - wnioski z doświadczeń amerykańskich, "Wiadomości Statystyczne" nr 7/1996
  9. Overcoming Human Poverty, UNDP Poverty Report 2000, New York 2000
  10. Pomiar i monitoring w polityce społecznej, "Polityka Społeczna", nr 5-6, 2001
  11. Sulmicka M., Ubóstwo we współczesnym świecie, SGH, 2001
  12. World Development Report 2000/2001, Attacking Poverty, The World Bank, 2000
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0043-518X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu