BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Karpińska Katarzyna
Tytuł
Wpływ kapitału zagranicznego na przemysł spożywczy w Polsce
Źródło
Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, 2003, nr 2, s. 34-41
Słowa kluczowe
Inwestycje zagraniczne, Kapitał zagraniczny, Przemysł spożywczy
Foreign investment, Foreign capital, Food industry
Abstrakt
Autorka przedstawia wpływ, jaki wywarli inwestorzy zagraniczni na poszczególne branże przemysłu spożywczego w Polsce. Badaniem objęto 19 gałęzi przemysłu spożywczego. W celach analitycznych podzielono je na trzy grupy w zależności od wysokości udziału zatrudnionych w firmach z przewagą kapitału zagranicznego w zatrudnieniu ogółem w danej branży. Artykuł prezentuje analizę dynamiki produkcji ogółem i na potrzeby krajowe oraz eksportu, importu, zatrudnienia, wydajności pracy i rentowności brutto.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0860-6846
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu