BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Cukrownie w ręce plantatorów?
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2003, nr 24, s. 14-16
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Produkcja cukru, Rynek cukru, Restrukturyzacja przemysłu, Konkurencja rynkowa
Sugar industry, Sugar production, Sugar market, Industrial restructuring, Market competition
Firma/Organizacja
Polski Cukier, Unia Europejska (UE)
, European Union (EU)
Abstrakt
Uprawa buraków cukrowych jest jedną z najważniejszych gałęzi produkcji rolniczej w UE, cukrownictwo zaś to jeden z wiodących sektorów w przemyśle rolno-spożywczym. Cukrownictwo polskie w przeciwieństwie do unijnego trudno niestety nazwać sprawnie działającym mechanizmem. Wśród 26 cukrowni należących do Polskiego Cukru znajdują się bowiem zarówno przedsiębiorstwa większe, o stosunkowo dobrej sytuacji ekonomicznej, jak i podmioty drobne, technicznie zacofane, na domiar złego w poważnych kłopotach finansowych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu