BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Papuga Jerzy
Tytuł
Co to jest biotechnologia?
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2003, nr 25, s. 5-8
Słowa kluczowe
Biotechnologia, Inżynieria genetyczna, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Rynek rolny, Rolnictwo, Konsumpcja żywności
Biotechnology, Genetic engineering, Genetically Modified Organisms (GMO), Agricultural markets, Agriculture, Food consumption
Abstrakt
Skoro polskie rolnictwo w wieku XXI musi się intensywnie modernizować, w najbliższych latach musi pokać technologiczną i psychologiczną barierę GMO. Niestety nie jest to zadanie łatwe; przy pomocy biotechnologii można bowiem dokonywać prawdziwych cudów, trudniej jednak przełamać opór konsumentów. Istnieje też możliwość skierowania całego wysiłku na stworzenie rolnictwa specjalistycznego (uprawy energetyczne, biopaliwa).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu