- Autor
- Cipiur Jan
- Tytuł
- Cytrusy-dojrzały i obiecujący rynek
- Źródło
- Boss-Gospodarka, 2003, nr 8, s. 81-82
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Ogrodnictwo, Owoce, Import
Food industry, Food market, Food production, Food consumption, Gardening, Fruit, Import - Kraj/Region
- Świat
World - Abstrakt
- Światowa produkcja owoców cytrusowych wynosi obecnie ok.100 mln ton rocznie, podczas gdy 40 lat temu zbierano ich cztery razy mniej. Ekspansja cytrusów ma dwa główne powody: rosnące zainteresowanie zdrową i smaczną żywnością oraz wzrastające dochody konsumentów w państwach rozwiniętych i rozwijających się. Także w Polsce, gdzie w okresie gospodarki nakazowo-rozdzielczej cytrusy były rarytasem, dziś są owocami wszechobecnymi na rynku spożywczym i nadal chętnie kupowanymi.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1641-5566
- Język
- pol