- Autor
- Okrzesik Jacek
- Tytuł
- Przetwórstwo owocowo-warzywne
- Źródło
- Boss-Gospodarka, 2003, nr 9, s. 91-104
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Warzywnictwo, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Owoce, Eksport, Ogrodnictwo, Rynek żywności, Handel zagraniczny, Konsumpcja żywności
Food industry, Vegetable farming, Fruit and vegetables processing, Fruit, Export, Gardening, Food market, Foreign trade, Food consumption - Abstrakt
- Krajowy przemysł przetwórczy zagospodarowuje znaczną część zbiorów owoców i warzyw w Polsce. Według ocen ekspertów w najbliższych latach kontynuowany będzie trend wzrostowy w przetwórstwie owocowo-warzywnym, jednakże z powodu nasycenia rodzimego rynku, dynamika tego wzrostu będzie niższa, aniżeli kilka lat temu. Kraj nasz jest nadal liczącym się w Europie producentem owoców i warzyw, niskie zaś zużycie chemicznych środków ochrony roślin powoduje, iż produkty te są cenionym towarem na rynkach zagranicznych.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1641-5566
- Język
- pol






