BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Leszczyńska Joanna, Owczarek Alina, Wojtysiak Krystyna, Duda Jan, Swat Barbara, Kucharska Urszula
Tytuł
Nowe metody oznaczania toksycznych składników śladowych w surowcach i produktach spożywczych
Studies on the Determination of Toxic Constituents in Food Products
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2000, nr 64 (nr 852), s. 5-33, bibliogr. 80 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Toksykologia żywności, Chemia analityczna, Zanieczyszczenie środowiska
Commodity science, Food commodities, Food research, Food toxicology, Analytical chemistry, Environmental pollution
Uwagi
summ.
Abstrakt
Opracowano wydajne metody mineralizacji próbek produktów spożywczych z wykorzystaniem mikrofal i nowoczesnego aparatu Maxidigest MX 350 oraz efektywne fizykochemiczne metody oznaczania toksycznych składników występujących jako zanieczyszczenia w wybranych surowcach i produktach spożywczych. W badaniach między innymi stosowano opracowane w Zespole Chemii Bionieorganicznej i Analitycznej nowe metody enzymatyczne i immunoenzymatyczne, spektrofotometryczne, spektrofluorymetryczne oraz elektrochemiczne, służące do oznaczania takich składników jak: jonów metali ciężkich, selenu, pestycydów, detergentów, alergenów, pochodnych kwasu chromotropowego, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz innych. W pracy podano schematy opracowanych metod, ich etapy doświadczalne oraz ocenę uzyskanych wyników. (oryg. streszcz)

In this work trace quantites of toxic constituents in typical food products, commercial natural mineral waters and fruit juices have been determined. The samples were used after mineralization process in Prolabo (France) MX 350 Maxidigest microwave oven. Havy ionic metals were determined by independent methods: enzymatic, immunoasy, spectrofluorymetry (SF), atomic absorption spectrometry (AAS), spectrophotometry (UV VIS) and others. The results show a considerable variation in ionic metals content of the examined foods waters and fruit juices. The determination of toxic organic constituents as glutene, aflatoxnes, detergents, pesticides and others using method ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) have been successfully demonstrated. On the base of above investigations good methods for control of the food products were developed. Optimum parameters for the determination of these compounds were established. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu