BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Kucharska Urszula, Owczarek Alina, Janiak Jolanta, Duda Jan, Łącka Agata
Tytuł
Badania równowagowych reakcji kompleksowania jonów metali przejściowych z wybranymi bioligandami
Spectrophotometric and Polarographic Studies on Transition Ionic Metals Complexes with Bioligands
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2000, nr 64 (nr 852), s. 77-94, bibliogr. 31 poz.
Słowa kluczowe
Chemia, Chemia spożywcza
Chemistry, Food chemistry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Opisano wyniki badań fizykochemicznych nad reakcjami równowagowymi, reakcjami kompleksowania w wybranych układach zawierających jony metali oraz odczynniki kompleksotwórcze, takie jak: kwas foliowy lub askorbinowy, barwniki oraz inne. W oparciu o badania spektralne i elektrochemiczne wykazano przebiegające procesy tworzenia się kompleksów oraz zbadano ich skład oraz termodynamiczną trwałość. Zaproponowano także budowę zbadanych połączeń oraz przedyskutowano charakterystyczne cechy ich struktury. (oryg. streszcz.)

Independent methods for the identification of new complexes ionic metals Fe(II), Cu(II), Mn(II), Mg(II), Ca(II), Be(II) with bioligands as vitamins, dyes, aminoacids, thioaminoacids and thers have been stated. The absorption spectra of the systems were characterised by intensive absorption bands within both the UV range and VIS range. The determination values of potentials (Ep) and peak currents (I) versus pH of solution are given in Tables. The paper contains the experimentally found values of stability constants of the new complexes. During further stage of our studies, these complexes will be used to determine ionic metal content in foods. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu