BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Gawłoska Agnieszka
Tytuł
Poziom selenu w naturalnych wodach mineralnych, sokach i barwionych napojach
The Level of Selenium in Natural Mineral Waters, Juices and Coloured Drinks
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2000, nr 62 (nr 832), s. 13-29, bibliogr. 26 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Przetwory owocowe, Badanie żywności, Pierwiastki śladowe, Toksykologia żywności, Zanieczyszczenie środowiska
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Processed fruits, Food research, Trace elements, Food toxicology, Environmental pollution
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono własne wyniki badań dotyczące oznaczania śladowych ilości selenu w naturalnych wodach mineralnych, w sokach owocowych oraz barwionych napojach. Do mineralizacji badanych próbek stosowano nowoczesny aparat Maxidigest MX 350, produkcji Prolabo oraz kwas azotowy i roztwór nadtlenku wodoru. W otrzymanych mineralizatach oznaczano całkowitą zawartość selenu dwoma specjalnie dobranymi do tego celu metodami: spektrofluorymetryczną z wykorzystaniem wcześniej dobranego odczynnika, tj. 3,3'- diaminobenzydyny (DAB) oraz metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA). Do ekstrakcji utworzonego żółtego piazoselenolu stosowano różne rozpuszczalniki takie jak: ksylen, toluen, chloroform, cykloheksan i tetrachlorek węgla. Wykazano, ze zawartość selenu w badanych próbkach nie przekracza 0,010 mg/l. (oryg. streszcz.)

The aim of this study was evaluation of the content of selenium in natural, mineral waters, juices and coloured drinks using the latest apparatus of Fluorescence Spectrophoto type F-2000 produced by Hitachi (Japan), Atomic Absorption Spectrophotometr GBC Avanta ver. 1.3.1 (Australia). Selenium was determined in mineral waters, juices, coloured drinks by means of spectrofluorometric method and ASA method. 32 samples of mineral waters, 18 samples of coloured drinks, 20 samples of juices coming from different commercial centres in Łódź were tested. As the reagent 3,3'-diaminobenzidine (DAB) was used. All the experiments were carried out in argon atmosphere. Coloured (yellow) piazoselenium was extracted. Toluene solvent which was the best one was used for extract application. In accordance with the research it proved that the worst piazoselenium solvent was cyclohexane. Average selenium content in mineral waters determined with spectrofluorometric method was 0,514 μg/l, whereas in juices it was 0,700 μg/l and in coloured drinks it was 0,695 μ g/l. Average selenium content in mineral waters determined with ASA method was 0,445 ppb, while in juices it was 0,68 ppb and in coloured drinks it was 0,69 ppb. The content of selenium in examined samples decreases in the following way: juices coloured drinks natural mineral waters. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu