BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grabka Jan, Brzeziński Stanisław, Pałka Andrzej
Tytuł
Wykorzystanie metody dielektrycznej do pomiaru wilgotności mas czekoladowych
Application of Dielectric Method in the Measurement of Moisture Content of Chocolate Pulp
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2000, nr 62 (nr 832), s. 31-38, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Technologia produkcji żywności, Przemysł spożywczy
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food production technology, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zastosowano metodę dielektryczną do pomiaru wilgotności mas czekoladowych. Badania prowadzono w aparaturze o ciągłym obiegu masy. Analizując uzyskane wyniki badań stwierdzono, że zależność pojemności elektrycznej kondensatora pomiarowego od wilgotności i temperatury badanych mas opisują zależności liniowe. Ze względu na czułość pomiaru najodpowiedniejszy jest zakres częstotliwości napięcia zasilającego czujnik od 30 do 300 Hz. (oryg. streszcz.)

A dielectric method was used in the measurement of moisture content of chocolate pulp. From the analysis of results obtained it follows that the dependence of capacitance of the measuring capacitor on chocolate moisture content and temperature can be described by a linear relationship. Because of the measurement sensitivity, the most suitable range of supply voltage frequency appeared to be from 30 to 300 Hz. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu