BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Duda Ignacy (Wydział Towaroznawstwa), Jędryka Tadeusz (Wydział Towaroznawstwa), Mucha Roman
Tytuł
Badania instrumentalne i sensoryczne miękkości skór gotowych
Instrumental and Sensory Analyses of the Softness of Leather
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1999, nr 525, s. 55-63, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Wyroby skórzane, Analiza sensoryczna
Commodity science, Industrial commodities, Leather products, Sensory analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
Ocena jakości skór budzi wiele zastrzeżeń. Dotyczą one zarówno metodyki badań, jak i kryteriów oceny. Badania fizyczne, instrumentalne mają zasięg ograniczony do stosunkowo niewielkiej powierzchni skóry, a wyniki określonego oznaczenia dotyczą tylko jednej własności fizycznej. Badania sensoryczne dają ogólną ocenę zespołu własności fizycznych na całej powierzchni skóry; można w ten sposób ocenić własność i stan powierzchni, liczbę i rodzaj wad, jakość lica, obecność plam, wybarwień itp., a także takie cechy, jak: sztywność, miękkość, pulchność, elastyczność, ciągliwość. Oceny sensoryczne dostarczają zatem informacji, których nie można uzyskać stosując badania instrumentalne. Nie oznacza to jednak, że oceny sensoryczne są uznanymi, znormalizowanymi metodami badań jakości skór gotowych. Zarzuca się im subiektywizm, małą precyzję, brak powtarzalności i odtwarzania wyników, a co za tym idzie niemożność ich porównywania. W artykule podjęto próbę zbadania współzależności między stosowanymi w ocenie skór pomiarami instrumentalnymi a sensoryczną oceną miękkości.

Interrelationship between the sensory analysis and instrumental measurements of the softness of leather was investigated. From among the tested indicators only the determination of softness by means of the deflection angle of 45° showed high conformity with the sensory analysis. The sensory methods used (the multiple ordering method and the method of elimination) showed high precision and repeatability of results. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Barylko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Jędryka T, Metoda eliminacji, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1993, nr 406.
  3. Jędryka T, Metoda wielokrotnych uporządkowań, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1989, nr 282.
  4. Steczkowski J., Zeliaś A., Statystyczne metody analizy cech jakościowych, PWN, Warszawa 1981.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu