BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czechowska-Liszka Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego
Studies on the Quality of Selected Edible Oils And Their Ageing Rate, Depending on the Type of Packaging Material
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1999, nr 526, s. 11-19, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Olej jadalny, Tłuszcze jadalne, Badanie żywności, Folie opakowaniowe, Folie polietylenowe, Opakowania produktów spożywczych, Oddziaływanie opakowania na żywność
Commodity science, Food commodities, Edible oil, Edible fats, Food research, Packaging foil, Polyethylene foil, Food packaging, The impact of food packaging on food
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem niniejszej pracy było przebadanie jakości krajowych olejów jadalnych dostępnych na rynku. Ponadto celem pracy było zbadanie, w jakim stopniu opakowanie w postaci butelek z wysokociśnieniowej folii polietylenowej stosowane przez producentów krajowych zabezpiecza oleje przed niekorzystnymi zmianami jakości, w porównaniu z opakowaniem w postaci puszek z blachy białej, stosowanym przez producentów.

The aim of the paper was to assess the quality of home-made edible oils available on the market and to determine the effect of the type of packaging material used for a unit package on the quality of the product. Changes occuring in the oils during the ageing process were described by means of kinetic functions. It was found that the quality of home-made edible oils in the quarantee period was satisfactory. Besides, it was found that the ageing rate of canned oils-tinned sheet used as the packaging material-was, on the average, twice as low as that of bottled oils when high-pressure polyethylene sheeting was used as the packaging material. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czechowska-Liszka M., Badania nad jakością importowanych olejów jadalnych dostępnych na rynku krajowym. Optymalizacja jakości wyrobów, materiały konferencji naukowej zorganizowanej przez Wydział Towaroznawstwa AE w Krakowie przy współpracy Oddziału Krakowskiego Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Kraków 20-21 IX 1998, AE w Krakowie, Kraków 1995.
  2. Kondratowicz-Pietruszka E., Kinetyczna analiza wybranych krzywych zmian jakości wyrobów, Zeszyty Naukowe, Seria specjalna: Monografie nr 125, AE, Kraków 1995.
  3. PN-86/A-86918, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
  4. PN-80/A-86921, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  5. PN-76/A-86944, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby jodowej.
  6. PN-60/A-86924, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.
  7. PN-66/A-04020, Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
  8. PN-86/ A-86908, Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
  9. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu