BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Iciek Jan, Królikowska Magdalena
Tytuł
Inaktywacja przetrwalników Bacillus Stearothermophilus w środowiskach modelowych
Inactivation of Spores Bacillus Stearothermophilus in Model Environments
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2001, nr 65 (nr 869), s. 67-77, bibliogr. 22 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Utrwalanie żywności, Technologia produkcji żywności
Commodity science, Food commodities, Preservation of food, Food production technology
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono przegląd danych literaturowych dotyczących zjawisk związanych z procesem inaktywacji przetrwalników bakteryjnych (przy uwzględnieniu łącznego wpływu pH środowiska, temperatury oraz stężenia soli mineralnych) podczas ich termicznej obróbki. (oryg. streszcz.)

Based on the literature data a review which concerned occurrences with in-activation process of bacterial spores (regarding the joint influence of pH environment, temperatures and concentrations of mineral salts) during heat treatment. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu