BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grabka Jan, Brzeziński Stanisław, Pałka Andrzej
Tytuł
Urządzenie do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych
A Device for On-line Measurement of Moisture Content of Chocolate Pulp
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2001, nr 65 (nr 869), s. 59-65, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Technologia produkcji żywności, Przemysł spożywczy
Commodity science, Food commodities, Food production technology, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
W urządzeniu do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych wykorzystano metodę dielektryczną. W pierwszej części pracy wykonano badania mające na celu określenie zależności pomiędzy wskazaniami przyrządu a rzeczywistą wilgotnością mas czekoladowych. Następnie sprawdzono zgodność wskazań przyrządu z wilgotnościami oznaczonymi metodą termograwimetryczną. (oryg. streszcz.)

In the device for an on-line measurement of moisture content of chocolate pulp a dielectric method was used. In the first part of the study, investigations aiming at determination of the relationship between read-outs of the device and real moisture content of chocolate pulp were carried out. The measurements enabled graduation of the device in moisture content units. Next, the agreement of read-outs with moisture content determined by a dryer method was verified. On the basis of statistical tests it was found that results obtained by the two methods are not significantly different. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu