BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cichoń Marian (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Pakowanie w kontrolowanej lub modyfikowanej atmosferze (CA/MA)
Packaging in Controlled or Modified Atmosphere (CA/MA)
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1998, nr 510, s. 39-45
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Opakowalnictwo, Opakowania produktów spożywczych, Utrwalanie żywności, Przechowalnictwo artykułów spożywczych
Commodity science, Food commodities, Packaging science, Food packaging, Preservation of food, Storage of food products
Uwagi
summ.
Abstrakt
Ogromny postęp w zakresie utrwalania żywności sprawił, że związane z tym dziedziny: opakowalnictwo oraz przechowalnictwo przeżywają dynamiczny rozwój. Opracowano a następnie sprawdzono wiele metod i bezpiecznych technologii pozwalających na korzystny wybór określonej techniki utrwalania, pakowania i przechowywania dostosowanych do konkretnego produktu. Wśród tych technik na pierwszym miejscu w przemyśle spożywczym znajdują się, omówione w artykule sposoby pakowania w kontrolowanej bądź modyfikowanej atmosferze.

In the paper the principles of modern, alternative techniques of packaging selected food products are discussed. Vacuum packaging (coffee) and methods of packaging in controlled atmosphere and in the atmosphere modified within a unit package are characterized. Examples of products packed that way are given. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Cichoń Z., Nowoczesne opakowalnictwo żywności. Ossolineum, Wrocław 1986.
  2. Cichoń M., Strielcow B.N., Opracowanie technologii przechowywania owoców i warzyw w pojemnikach z gazoselektywnymi membranami z tworzyw sztucznych. AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1992, nr 370.
  3. The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, Wyd. Wiley and Sons, New York 1986.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu