BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Słodowa-Hełpa Małgorzata
Tytuł
Nowe oblicze konkurencyjności - konsekwencje dla polskiego sektora żywnościowego
Źródło
Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2003, nr 2, s. 199-220
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Konkurencja rynkowa, Integracja gospodarcza Polski z UE, Polityka konkurencji, Narodowy Plan Rozwoju (NPR)
Food economy, Competitiveness of the food economy, Market competition, Poland's economic integration with the EU, Competition policy, National Development Plan
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Omówiono takie zagadnienia jak: determinanty i charakter współczesnej konkurencyjności, konkurencyjność polskiej gospodarki w centralnych dokumentach planistycznych, poprawa konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego jako główne wyzwanie dla polskiej gospodarki, modernizacja sektora rolno-żywnościowego jako podstawowy warunek wzrostu jego konkurencyjności, jakość jako główny wymiar i wyznacznik konkurencyjności, potrzeba dostosowania produkcji do popytu oraz jego kreowania, integracja pozioma i pionowa w sektorze jako stymulator wzrostu konkurencyjności.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0035-9629
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu