BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Tylińska Olga
Tytuł
Probiotyki - żywność trzeciej generacji
Źródło
Poradnik Handlowca, 2004, nr 1, s. 52-54
Słowa kluczowe
Żywność, Artykuły spożywcze
Food, Foodstuffs
Abstrakt
Zwrócono uwagę na rozwój rynku żywności funkcjonalnej, czyli spełniającej funkcje prozdrowotne, w krajach wysokorozwiniętych. Zwykle jest to żywność zbliżona wyglądem do żywności tradycyjnej i przenaczona do konsumpcji jako część normalnej diety. W Japonii takim produktom przyznaje się status Żywności o Określonym Zdrowotnym Zastosowaniu FOSHU (Foods for Specified Health Use). Na polskim rynku pojawiły się produkty o charakterze probiotycznym. Zawierają one kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1231-1545
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu