BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wysokińska-Senkus Aneta
Tytuł
Światowe doświadczenia we wdrażaniu systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego
Źródło
Problemy Jakości, 2006, nr 5, s. 25-28, bibliogr. 12 poz
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, System zarządzania jakością, Zarządzanie jakością, Standaryzacja
Dairy industry, Quality management systems, Quality management, Standardization
Uwagi
Zawiera rysunek: [1] Okres wdrażania systemów zarządzania jakością w Polsce, pozostałych krajach UE oraz w Oceanii. Zawiera tabele: [1] Ranking najważniejszych motywów wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora gospodarki żywnościowej, [2] Najważniejsze koszty wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania jakością, [3] Najważniejsze korzyści wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora gospodarki żywnościowej, [4] Problemy wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora gospodarki żywnościowej
Abstrakt
Artykuł przedstawia analizę porównawczą doświadczeń polskich przedsiębiorstw mleczarskich, związanych z wdrażaniem systemów zarządzania jakością oraz doświadczeń przedsiębiorstw mleczarskich pozostałych krajów Unii Europejskiej oraz krajów Oceanii. Przedstawiono ewolucję standaryzacji i zarządzania jakością w sektorze gospodarki żywnościowej na świecie oraz w przemyśle mleczarskim, a także koszty i korzyści z wdrożenia systemów jakości w sektorze mleczarskim Unii Europejskiej, krajów Oceanii i Polski.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Antle J. M.: The economics of food safety. In Bruce L. Gardner and Gordon C. Rausser (Eds.), Handbook of Agricultural Economics, Volume IB. Amsterdam: Elsevier, 2001.
  2. Bednarek M.: Ciągłe doskonalenie systemów zarządzania podstawowym narzędziem wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw. Łódź 2002.
  3. Antle J.M.: No such thing as a free safe lunch: the cost of food safety regulation in the meat industry. American Journal of Agricultural Economics, 82(2), 2000.
  4. Unnevehr J. (Ed.): The economics of HACCP: costs and benefits. St. Paul, Minnesota, USA: Eagan Press 2000.
  5. Sznajder M, Ekonomika Mleczarstwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 1999.
  6. Scrimgeour R, The Economics of HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Point): A Literature Review 2004 Agribusiness Perspectives.
  7. Scrimgeour R, HACCP/RMP Adoption in the New Zealand Food Industry 2004 AARES - 48th Annual Conference of the Australian Agricultural and Resource Economics Society.
  8. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
  9. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
  10. Scrimgeour F, materiały niepublikowane, 2005.
  11. Caswell, J.A., and Hooker N., HACCP as an international trade standard. American Journal of Agricultural Economics, 1996, s.26 - 34.
  12. Agencja Rynku Rolnego - Biuro Mleka: http://www. arr.gov.pl/index.php?idDzialu00059.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-8651
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu