BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Małyszek Małgorzata, Szmidt Katarzyna
Tytuł
Rolnictwo ekologiczne w Polsce i krajach Unii Europejskiej
Źródło
Wieś i Rolnictwo, 2003, nr 3, s. 101-112
Słowa kluczowe
Rolnictwo ekologiczne, Produkcja żywności, Rolnictwo
Ecological agriculture, Food production, Agriculture
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W artykule przedstawiono porównanie poziomu rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej. Porównano powierzchnię i liczbę gospodarstw ekologicznych w UE i w Polsce, regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego, wsparcie finansowe dla rolnictwa ekologicznego oraz rynek produktów ekologicznych. W krajach Unii Europejskiej świadomość ekologiczna jest znacznie wyższa niż w Polsce, dlatego też obserwuje się większy popyt na żywność ekologiczną, a w konsekwencji bardziej zaawansowany rozwój rolnictwa ekologicznego w tychże krajach.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-1673
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu