BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Iciek Jan, Piotrowski Michał
Tytuł
Modele matematyczne procesu sterylizacji termicznej mediów w przepływie
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 59 (nr 796), s. 29-43, bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Biotechnologia
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Biotechnology
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy dokonano przeglądu opisanych w literaturze modeli matematycznych procesu sterylizacji mediów. Analiza danych literaturowych wskazuje, że w dalszym ciągu wielu autorów opisuje przebieg procesu destrukcji termicznej drobnoustrojów reakcją I-go rzędu. Takie założenie jest dopuszczalne przy analizie procesu sterylizacji okresowej, ale doprowadza do błędnych wniosków przy analizie procesu ciągłego. W tym przypadku powinno się zastosować jeden z modeli sekwencyjnych tzn. Shull'a czy Sapru. Jednakże istniejące między tymi modelami rozbieżności oraz brak współczynników kinetycznych uzasadniają celowość prowadzenia dalszych badań.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu