BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Swat Barbara
Tytuł
Mineralizacja mikrofalowa próbek środków spożywczych i oznaczanie śladowych ilości jonów metali ciężkich w otrzymanych mineralizatach
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 59 (nr 796), s. 63-75, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Toksykologia żywności, Pierwiastki śladowe
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Food toxicology, Trace elements
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono własne wyniki badań dotyczące procesu mineralizacji mikrofalowej próbek wyrobów cukierniczych. Stosując kwas azotowy i nadtlenek wodoru jako odczynniki utleniające do roztwarzania próbek wyrobów cukierniczych dobrano optymalne warunki procesu mineralizacji, takie jak: ilość dodawanych odczynników, czas trwania i moc energii mikrofalowej użytej w poszczególnych etapach mineralizacji. W otrzymanych mineralizatach oznaczono całkowitą zawartość metali ciężkich: Pb(II), Zn(II), i Cu(II) metodą woltamperometrii inwersyjnej, Pb(II) metodą potencjometryczną, Zn(II), Cu(II), As(III) i Sn(II) metodą spektrofotomeryczną oraz Sn(II) metodą spektrofluorymetryczną. Wykazano doświadczalnie, że czas mineralizacji jest najkrótszy w przypadku metody mineralizacji mikrofalowej, a otrzymane mineralizaty w pełni nadają się do dalszych badań fizyko-chemicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu