BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Goryńska-Goldmann Elżbieta
Tytuł
Wpływ czynników demograficznych i ekonomicznych na częstotliwość spożywania produktów zbożowych przez Polaków
The Influence of Demographic and Economical Factors on Frequency of Consumptions Cereal Products by Polish Consumers
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 42-46, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Zachowania konsumenta, Model żywienia, Badania konsumenckie
Consumer behaviour, Feeding model, Consumer research
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule zaprezentowano wyniki ogólnopolskich badań ankietowych dotyczących wpływu czynników demograficznych i ekonomicznych na zwyczaje spożywania, rozważanych w aspekcie częstotliwość spożywania wybranych produktów zbożowych, tj. makaronu, kaszy, płatków zbożowych i kukurydzianych oraz muesli. (oryg. streszcz.)

The consumers' survey conducted on territory of whole Poland make possible to introduce several conclusions which in general way define Polish's food habits regarding to frequency of consumption chosen cereal products. Polish people have different food habits regarding to frequency of consumption chosen cereal products. Frequency of cereal product consumption depends on demographic and economical factors. The results showed that frequency consumption depends on sex, region, household, education, income and source maintenance. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Charzewska J., Wajszczak В., Chabrom E. i in. 2003: Aspekty zdrowotne częstości spożywania posiłków -nowe spojrzenia na tradycyjne zwyczaje. Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXX, nr. 1/2.
  2. Kierebińska C., Godlewska Z. 1985: Zwyczaje żywieniowe. Przegląd Gastronomiczny nr 5.
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2000: Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu - kompendium współczesnej wiedzy żywieniowej. Wydawnictwo PWN Warszawa.
  4. Gutkowska K., Ozimek I., Laskowski W. 2001: Uwarunkowania konsumpcji polskich gospodarstw domowych. SGGW, Warszawa, 116.
  5. Goryńska-Goldmann E., Sznajder M. 2005: Zróżnicowanie w sposobie odżywiania się biednych i bogatych kategorii społecznych w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa, Tom VII, Zeszyt 3, 35-41 2.
  6. Goryńska-Goldmann E. 2005: Food habits related to time and the frequency of consumption of food products and drinks in Poland. Electronic Journal of Polish Agriculture Universities.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu