BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Polska idzie na cukrową wojnę?
Źródło
Boss-Gospodarka, 2004, nr 5, s. 15-17
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Produkcja cukru, Rynek cukru, Cukier, Konkurencja rynkowa
Sugar industry, Sugar production, Sugar market, Sugar, Market competition
Firma/Organizacja
Polski Cukier
Abstrakt
"Konflikt" cukru buraczanego z cukrem trzcinowym, co przekłada się na rywalizację krajów rozwijających się z bogatymi, trwa od kilkudziesięciu lat. Burak cukrowy z roku na rok traci pole na rzecz bardziej wydajnej i tańszej trzciny. W roku 2000 aż 85 procent światowej produkcji cukru wutworzono z trzciny cukrowej. Stan ten wpływa na sytuację w polskiej branży cukrowniczej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu