BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mierzwa Danuta
Tytuł
Rynek międzynarodowy podstawowych produktów mleczarskich
International Market of Basic Dairy Products
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 129-131, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Mleko, Przemysł mleczarski, Rynek żywności, Handel międzynarodowy, Produkcja mleka
Milk, Dairy industry, Food market, International trade, Milk production
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule ukazano zależności wystepujące na światowym rynku mleka. Starano się odpowiedzieć na pytania jaką rolę ogrywają najwięksi producenci tych produktów oraz jaki to ma wpływ na handel zagraniczny i kształtowanie się cen światowych.

On the market of the basic dairy products (butter, cheese and powdered milk) it can be noticed that there is increasing demand for fat-containing products and decreasing demand for fat-free powdered milk. Currently the most prominent part of the market is taken up by USA, and New Zealand, owing to the favorable exchange rate of the American dollar. The main export destinations are the countries in which the demand is growing, that is Argentina, Russia, Ukraine, and the third world countries. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bojarczyk M. 2005: Nowe uwarunkowania teoretyczne funkcjonowania przedsiębiorstw. Ekonomiczno-informatyczny kwartalnik. Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Informatyczna w Warszawie, Nr 3.
  2. Commission et UbiFrance douanes - 2004.
  3. Czyżewski A., Henisz-Matuszczak A. 2005: Globalizacja i integracja europejska a interesy polskiego rolnictwa. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Nr 2.
  4. Eurostat - statistiques nationales.
  5. Kozłowski A. 2001: Tendencje zmian w mleczarstwie. Część l i 2. Przegląd Mleczarski, Nr 5 i 6.
  6. Rapport Annuel. 2004: ONILAIT, Paris 2004, s. 69-76.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu