BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Morkis Grażyna
Tytuł
Wpływ wdrożonych i stosowanych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego na zakres integracji pionowej z dostawcami surowców pierwotnych
The Influence of Implemented and Used Quality Management Systems in Food Industry Enterprises in the Field of Vertical Integration with Raw Materials Suppliers
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 136-139, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie jakością, Systemy jakości, Przemysł spożywczy, Przedsiębiorstwo przemysłowe, Rozwój przedsiębiorstwa
Quality management, Quality systems, Food industry, Industrial enterprises, Enterprise development
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Celem artykułu było zbadanie zakresu wdrożonych i stosowanych obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach spożywczych oraz określenie wpływu stosowania tych systemów na rozwój pionowej integracji przedsiębiorstw z rolnictwem.

The requirements of food consumers are each day higher. Food industry enterprises implement modern quality management systems on each food chain level in order to meet consumer's expectations and legislative food safety requirements. It appeared from research carried out that 92% of enterprises use GHP, GMP, HACCP. Without high quality of raw material's it is not possible to produce high quality food. Companies increase their requirements and expand vertical integration with suppliers, who are mainly farmers. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Hamrol A., Mantura W. 2002: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. WN PWN, Warszawa-Poznań.
  2. Morkis G. 2002: Wpływ rozwoju systemów zarządzania jakością na przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego. IERiGŻ. Warszawa (maszynopis).
  3. Morkis G. 2003.: Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. IERiGŻ, Warszawa (maszynopis).
  4. Morkis G. 2005: Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego (Ocena stanu wdrożenia po roku integracji z Unią Europejską). IERÌGZ - PIB, Warszawa. Program Wieloletni 2005-2009. Raport Nr 20.
  5. Norma ISO 15161: Guidelines on the application of ISO 9001: 2000 for the food and drink industry.
  6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi i substancjami dozwolonymi.
  7. Rozporządzenie Nr 178/2002/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Europy z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  8. Salerno-Kochan M. 1998: Koncepcja systemów zintegrowanych i przyczyny ich tworzenia. Materiały z konferencji "Zintegrowane systemy zarządzania", Polanica Zdrój.
  9. Sikora T. 2002: Zapewnienie jakości żywności na początku XXI wieku. [W:] Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne. PTTŻ, Kraków.
  10. Schoenbach G. 2002: Zarządzanie jakością w celu osiągnięcia jakości w firmie dzięki ISO 9000: 2000. Biuletyn Informacyjny Polskie Forum ISO 9000, nr 1.
  11. Steinbeck H.H. 1998: Tokt Quality Management, Kompleksowe zarządzanie jakością. Placet, Warszawa.
  12. Ustawy z dn. 11 maja 2001 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia - wraz z późniejszymi zmianami.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu