BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pepliński Benedykt, Majchrzycki Dariusz
Tytuł
Zróżnicowanie regionalne kosztów zakupu mięsa wieprzowego w Polsce w latach 2003-2005
Regions Diversity of Pork Purchase Costs in Poland in Years 2003-2005
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 162-166, bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Mięso, Mięso wieprzowe, Gospodarka żywnościowa
Meat, Pork meat, Food economy
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Praca obejmuje analizę czynników kształtujących poziom kosztów zakupu mięsa wieprzowego przez zakłady mięsne w gospodarstwach położonych w czterech makroregionach. (oryg. streszcz.)

Carried analysis showed that costs of pork purchase differ in time and regions. Growth of maleness level causes decrease of meat purchase costs. Macro regions which are net exporters of pork have relatively lower prices of R class porkers and higher S, E and P class porkers. Lower prices in northern and western macro regions are caused by the need of transportation of some part of pigs to different regions of the country. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Główny Urząd Statystyczny. 2006: Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2005 r. [http: www.stat.gov.pl/dane_spolgosp/ludnosc/powierz_teryt/2005/ index.htm].
  2. Rejman K., Halicka E. 2001: Gospodarka żywnościowa. Przewodnik do ćwiczeń. SGGW, Warszawa.
  3. Waloch R. 2006: Analiza regionalna produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa w Polsce, Praca doktorska AR Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu