BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pieniądz Agata
Tytuł
Kreowanie przewagi konkurencyjnej - analiza polskich spółdzielni mleczarskich
Building a Comparative Advantage - the Case of the Polish Dairy Cooperatives
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 167-171, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie jakością, Przewaga konkurencyjna, Mleko, Spółdzielczość mleczarska
Quality management, Competitive advantage, Milk, Cooperative creameries
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Przeanalizowano strategie rynkowe największych polskich spółdzielni mleczarskich. Wyniki badań wskazują, że firmy stosują podwójną strategię obniżania kosztów produkcji na każdym etapie przetwórstwa, przy jednoczesnym zwiększaniu wartości dodanej produktu wytworzonego. (skróc. oryg. streszcz.)

This paper analyses competitive strategies of the largest Polish dairy cooperatives. The results show that firms utilize both the cost-minimizing and product differentiation strategy in order to remain competitive and viable in the market place. One measure taken by the firms to reach that strategy is to implement voluntary quality assurance systems. The chosen quality strategy determines the design of the vertical co-ordination mechanism. Thus, the higher the product requirements, the further quality management systems go beyond a firm 's boundaries and the stronger is the shift from operational towards strategic partnering. The majority of quality management initiatives are still operational in Poland. The challenge of building comparative advantage for dairy cooperatives in the marketplace is linked to creating strategic quality management systems. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Hanf J., Pieniądz A. 2006: Quality Management in Strategic Networks - Is there any Relevance in the Polish Dairy Sector?" Paper presented at 99th European Seminar of the EAAE, Bonn, Germany February 8-10, 2006.
  2. KZSM 2005: Lista największych i najlepszych spółdzielni mleczarskich 2004.
  3. Morkis G. 2006: Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego (ocena stanu wdrożenia po roku integracji z Unią Europejską). IERIGŻ-PIB.
  4. Pietrzak M. 2005: Porównanie zmian w ekonomice spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim w latach 1997-2002. Roczniki Naukowe SERIA, Tom VII, Zeszyt 2, 164-171.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu