BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stec Artur
Tytuł
Kategoryzacja zakładów mięsnych jako miernik dostosowania do standardów unijnych na przykładzie Podkarpacia
Categorization of Meat Plants as a Measure of Adaptation to Union Standards on Example of Podkarpacie Voivodeship
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 225-229, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Integracja gospodarcza Polski z UE, Rolnictwo, Mięso, Przemysł mięsny
Poland's economic integration with the EU, Agriculture, Meat, Meat industry
Uwagi
synopsis, summ.
Kraj/Region
Region podkarpacki
Abstrakt
W artykule analizowano na podstawie zmian w kategoryzacji proces dostosowywania zakładów mięsnych przetwarzających żywiec wieprzowy do standardów unijnych. Ponadto zbadano zależność pomiędzy kategorią a mocami produkcyjnymi według uprawnień zakładów do uboju, rozbioru i przetwórstwa. Kategoria była nadawana zakładom mięsnym przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną zgodnie z postępami we wdrażaniu unijnych wymagań. Największy postęp odnotowano w 2003 i 2004 roku. (oryg. streszcz.)

In the article there -were analyzed process of porkers processing meat plants adapting to union standards on the basis of categorization changes. Furthermore there were examined connection between category and production power according to slaughter, cutting up and processing entitlement of plants. Category was given to meat plants by General Veterinary Inspectorate according to actions with implementation of union requirements. The biggest progress was noted down in 2003 and 2004. It was statistic proved, that there was relationship between category and plant production power. It could be told about it according to slaughter in 1999-2000 and 2002-2004, and to cutting up in 1999-2000 and 2003-2004 and also to processing in all examined period. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Leonkiewicz J. 2003: Procesy dostosowawcze w branży mięsnej. Mięso i Wędliny nr 6, 16-18.
  2. Leonkiewicz J. 2004: Byliśmy nadgorliwi. BOSS Rolnictwo nr 752, 37.
  3. Obidzińska E. 2003: Polskie mięso przed unijnym progiem. BOSS Rolnictwo nr 687, 12.
  4. Urban R 2003: Szansę polskich firm mięsnych na wspólnym rynku europejskim, Gospodarka Mięsna nr l, 10, 12-13.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu