- Autor
- Stec Artur
- Tytuł
- Kategoryzacja zakładów mięsnych jako miernik dostosowania do standardów unijnych na przykładzie Podkarpacia
Categorization of Meat Plants as a Measure of Adaptation to Union Standards on Example of Podkarpacie Voivodeship - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 225-229, bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Integracja gospodarcza Polski z UE, Rolnictwo, Mięso, Przemysł mięsny
Poland's economic integration with the EU, Agriculture, Meat, Meat industry - Uwagi
- synopsis, summ.
- Kraj/Region
- Region podkarpacki
Podkarpackie region - Abstrakt
- W artykule analizowano na podstawie zmian w kategoryzacji proces dostosowywania zakładów mięsnych przetwarzających żywiec wieprzowy do standardów unijnych. Ponadto zbadano zależność pomiędzy kategorią a mocami produkcyjnymi według uprawnień zakładów do uboju, rozbioru i przetwórstwa. Kategoria była nadawana zakładom mięsnym przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną zgodnie z postępami we wdrażaniu unijnych wymagań. Największy postęp odnotowano w 2003 i 2004 roku. (oryg. streszcz.)
In the article there -were analyzed process of porkers processing meat plants adapting to union standards on the basis of categorization changes. Furthermore there were examined connection between category and production power according to slaughter, cutting up and processing entitlement of plants. Category was given to meat plants by General Veterinary Inspectorate according to actions with implementation of union requirements. The biggest progress was noted down in 2003 and 2004. It was statistic proved, that there was relationship between category and plant production power. It could be told about it according to slaughter in 1999-2000 and 2002-2004, and to cutting up in 1999-2000 and 2003-2004 and also to processing in all examined period. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Leonkiewicz J. 2003: Procesy dostosowawcze w branży mięsnej. Mięso i Wędliny nr 6, 16-18.
- Leonkiewicz J. 2004: Byliśmy nadgorliwi. BOSS Rolnictwo nr 752, 37.
- Obidzińska E. 2003: Polskie mięso przed unijnym progiem. BOSS Rolnictwo nr 687, 12.
- Urban R 2003: Szansę polskich firm mięsnych na wspólnym rynku europejskim, Gospodarka Mięsna nr l, 10, 12-13.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol