- Autor
- Szczególska Monika
- Tytuł
- Porównanie sektora zbożowego, olejarskiego i cukrowniczego w Polsce i w Niemczech
The Comparison of Polish and German Grain, Oil and Sugar Sectors - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 239-243, bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł cukrowniczy, Rolnictwo, Produkcja zboża, Produkcja cukru, Olej jadalny, Produkcja żywności
Sugar industry, Agriculture, Corn productions, Sugar production, Edible oil, Food production - Uwagi
- synopsis, summ.
- Kraj/Region
- Niemcy, Polska
Germany, Poland - Abstrakt
- Artykuł prezentuje rolę Polski i Niemiec w produkcji żywności pochodzenia roślinnego (sektory: zbożowy, olejarski i cukrowniczy) w Unii Europejskiej. Przedstawia strukturę podmiotową sektorów w obu państwach, jak również stan konkurencyjności cenowej Polski na tle Niemiec. (oryg. streszcz.)
The article presents the position of Polish and German grain, oil and sugar sectors in the European Union. It shows the producers ' structure in both countries dealing with employment and turnover rates of the sectors. It compares Polish and German price competitiveness of the above mentioned branches. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Chudoba Ł. 2005: Regulacja rynku cukru w UE. Rynek cukru, IERiGŻ-PIB, Warszawa, grudzień.
- Urban R. 2005: Polski Przemysł Spożywczy w Unii Europejskiej - konkurencyjność i szansę rozwojowe. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3/2005.
- Dane FEFAC (Europejska Federacja Producentów Pasz).
- Niepublikowane dane GUS.
- Statistisches Jahrbuch über Ernährung, Landwirtschaft und Forsten 2005.
- Dane www.zuckerwirtschaft.de
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol