BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wyrzykowska Barbara
Tytuł
Wydajność pracy w polskim przemyśle mleczarskim
The Efficiency of Labour in Polish Milk Processing Industry
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 253-256, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja mleka, Mleko, Przemysł mleczarski, Wydajność pracy
Milk production, Milk, Dairy industry, Labour efficiency
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wskaźniki dotyczące wydajności pracy w polskim przemyśle mleczarskim oraz określono czynniki mające wpływ na wydajność pracy w przemyśle spożywczym. W latach 2000-2004 wydajność pracy w polskim przemyśle mleczarskim wzrosła o 41%. W 2004 roku wynosiła ona 184 tyś. litrów na jednego zatrudnionego i była wyższa niż w latach ubiegłych. (oryg. streszcz.)

The article presents the index relative to the efficiency of labour in polish milk processing industry and defines factors exerts an influence on the efficiency of labour in food processing industry. During the years 2000 - 2004 the efficiency of labour in Polish milk processing industry increased by 41%. In the year 2004 it reached the level of ¡84 thousands liters per employee and it was higher than last years. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Praca zbiorowa pod red. Bieniok H. 1998: Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem. AE Katowice, 333.
  2. Chechelski P., Morkis G. 2002: Wydajność pracy w przemyśle spożywczym Polski i Unii Europejskiej. IERiGŻ, Warszawa, 46.
  3. Nitecka E. 2004: Dostosowanie przemysłu mleczarskiego do standardów Unii Europejskiej. [W:] Modernizacja zakładów przemysłu spożywczego. SGGW, Warszawa, 15-21.
  4. Praca zbiorowa pod red. Seremak-Bulge J. 2005: Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005. IERiGŻ, Warszawa, 115-121.
  5. Praca zbiorowa pod red. Seremak-Bulge J. 2003: Polskie mleczarstwo. Raport o stanie branży i perspektywach jej rozwoju w poszerzonej Unii Europejskiej. ZPPM, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu