BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cipiur Jan
Tytuł
Bigos z cukrem
Źródło
Boss-Gospodarka, 2004, nr 5, s. 77-80
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Przemysł rolno-spożywczy, Rynek cukru, Produkcja cukru, Konsumpcja żywności, Sprzedaż produktu, Eksport
Sugar industry, Agri-food industry, Sugar market, Sugar production, Food consumption, Product sales, Export
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Stany Zjednoczone Ameryki
United States of America (USA)
Abstrakt
Cukrowy bilans w starych krajach unijnych przedstawia się następująco: całkowite roczne spożycie wynosi około 12,8 mln ton, produkcja zaś waha się ostatnio w przedziale 16-19 mln ton, bowiem farmerzy i producenci cukru dopłacani za cukier kwotowy mogą sobie pozwolić na dodatkową produkcję tego artykułu. Analitycy prognozują, iż łagodzenie reżimu cukrowego w nowej, rozszerzonej UE jest nieodzownym warunkiem rozwoju tego sektora w przyszłości.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu