BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szaban Jolanta
Tytuł
Czy polska administracja może być "inteligentna"?
Can Polish Administration Be "Intelligent"?
Źródło
Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, 2004, nr 2, s. 27-38, bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Organizacje inteligentne, Zarządzanie przedsiębiorstwem, Organizacje uczące się, Zarządzanie wiedzą, Administracja publiczna, Administracja lokalna, Integracja gospodarcza Polski z UE
Intelligent organisations, Enterprise management, Learning organisations, Knowledge management, Public administration, Local administration, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Próba spojrzenia na jednostki organizacyjne administracji publicznej z punktu widzenia charakterystyk przypisywanych w literaturze przedmiotu organizacjom inteligentnym, którymi są w najczęściej spotykanych opisach, firmy produkcyjne lub usługowe. Przedstawiono zadania, jakie stoją przed polską administracją publiczną, by sprostać warunkom integracji z Unią Europejską.

This paper deals with the idea and practice of an "intelligent" administration. There are several differences between the "intelligent enterprises" (industrial enterprises and those dealing with services) and public administration. What they have in common, is the necessity of using modern technologies (HT, IT) in their everyday activities and of employing people with specific skills and knowledge levels (intelligent employees). For Poland to achieve an administration which can be perceived as an "intelligent" one, a number of conditions should be fulfilled, including some external and internal expectations to be met, first of all those that are expected by society and, last but not least, by the European Union. The most important of these are described in the article.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. (2003), Badania SMG/KRC PolandMediam, styczeń 2002, „Rzeczpospolita", 26.02.
  2. CBOS (1996), Aktualne problemy i wydarzenia, 12-17 lipca.
  3. (2001), CMP Media LLC.
  4. (2002), Criteria for Membership. Regular Report on Poland's Progress Toward Accession.
  5. Crozier M. (1967), Biurokracja. Analiza zjawiska, PWE, Warszawa.
  6. Geus, de A. (1967), The Living Company: Habits for Survival in a Turbulent Business Environment, Harvard Bus. School Press, Boston.
  7. Kalinowska B. (2002), Po pierwsze: nie odstraszać, „Rzeczpospolita", 18.11.
  8. Merton R. K. (1957), Social Theory and Social Structure, (1982), Teoria socjologiczna i struktura społeczna, PWN, Warszawa, Glencoe, Ill.
  9. GUS (2001), Nauka i technika w 2000 r., Warszawa.
  10. Senge P. (2002), Piąta dyscyplina. Teoria i praktyka organizacji uczących się, Dom Wyd. ABC, Warszawa.
  11. (2002), Urząd dla ludzi, „Rzeczpospolita", 11-12.10.
  12. Wierzbicki A. P. (1999), Możliwe skutki integracji Polski z UE. Polityka w zakresie badań naukowych i rozwoju, maszynopis, Warszawa.
  13. Wiig K. M. (1999), The Intelligent Enterprise and Knowledge Management, Knowledge Research Institute.
  14. (2003), Wszechobecne lapówki, „Rzeczpospolita", 02.09.
  15. (2001), Kapitał ludzki, „Wprost", 28.10.
  16. www.sluzbacywilna.gov.pl,25.04.2003
  17. (2003), Zbyt wolno. Urzędy i internet, Polska edycja badań zlecona przez Komisję Europejską firmie CGE&Y, „Rzeczpospolita" 19.03.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-0874
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu