BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szot Edmund
Tytuł
Żywność największą polską szansą w Unii
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 11, s. 16-19
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Konkurencyjność wyrobów, Integracja gospodarcza Polski z UE
Food industry, Agricultural and food processing, Food market, Food production, Food consumption, Products competitiveness, Poland's economic integration with the EU
Abstrakt
Po integracji Polski z Unią Europejską największą polską szansą eksportową będą produkty rolno-spożywcze. Atutem polskiej żywności jest ich taniość, bardziej naturalne, a więc zdrowsze składniki i stosunkowo wysoka jakość. Po wejściu w struktury UE polskie produkty żywnościowe wejdą we wspólnotowy system handlu tymi artykułami, polegający na wysokich dotacjach do eksportu, co zwiększy ich konkurencyjność na obcych rynkach.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu