BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Andrzejewska Olga
Tytuł
Setka... oliwy na zdrowie
Źródło
Boss-Gospodarka, 2004, nr 3, s. 15-16
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Olej jadalny, Konkurencja rynkowa
Food industry, Food market, Food production, Food consumption, Edible oil, Market competition
Abstrakt
Oliwa z oliwek, nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej zajmuje już ważne miejsce w wielu polskich kuchniach, dotyczy to jednak głównie gospodarstw domowych o wyższych dochodach. Spożycie tego produktu wzrosło w ciągu ostatnich siedmiu lat ponad dwukrotnie. Pod względem ilościowym, sprzedaż oliwy jest już niemal na poziomie oleju słonecznikowego, natomiast wartościowo znacznie wyprzedza konkurencję, uszczuplając udziały wszystkich pozostałych produktów, w tym także oleju rzepakowego.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu