BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Z jakiej mąki polski chleb? - przemysł zbożowy po nowemu
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 23, s. 8-11
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Produkcja zboża, Rynek rolny, Rynek żywności, Rolnictwo
Food industry, Agricultural and food processing, Corn productions, Agricultural markets, Food market, Agriculture
Abstrakt
Polska branża młynarska opanowana jest głównie przez małe podmioty. Według szacunkowych danych, liczba młynów o zdolności produkcyjnej od 250 ton na dobę (jednostki tej wielkości podlegają w UE rejestracji) wynosi-na ponad 2000 podmiotów ogółem, około 800. Branża młynarska, ściśle u nas związana ze skupem i przetwórstwem zboż, ma znaczący wpływ na wiele gałęzi przemysłu spożywczego, a także na przemysł paszowy. Pośrednio wpływa więc również na sektor mięsny i mleczarski.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu