BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łuczka-Bakuła Władysława
Tytuł
Zmiany w dystrybucji żywności ekologicznej w Unii Europejskiej
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2004, nr 1, s. 59-66
Słowa kluczowe
Rynek żywności, Żywność ekologiczna, Kanały dystrybucji, Konsumpcja
Food market, Organic food, Distribution channels, Consumption
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Rynek żywności ekologicznej cechuje obecnie dość wysoka dynamika wzrostu. Efektywność funkcjonowania kanałów dystrybucji tego rynku jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego. W krajach Unii Europejskiej zmiany w kanałach dystrybucji następowały wraz ze wzrostem ilościowym i jakościowym podaży i popytu na te produkty. Chodzi głównie o spadek znaczenia tradycyjnych kanałów dystrybucji z uwagi na to, że przestały one odpowiadać rosnącej podaży i oczekiwaniom konsumentów.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. W. Łuczka-Bakuła, Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu" 1995, z. 142.
  2. Overview World Markets for Organic Food & Beverages, International Trade Centre, Geneva 2003.
  3. S. Padel, Die Őkonomie des őkologischen Landbaus, w: Őkologische Landwirtschaft, pod red. H. Vogtmanna, Karlsruhe 1992.
  4. Wzrost produkcji mleka organicznego w Europie, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 7, s. 23.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu