BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Słomińska Bożena
Tytuł
Przygotowania małych i średnich przedsiębiorstw do funkcjonowania w Unii Europejskiej
Preparations of Small and Medium-sized Enterprises to Operation in the European Union
Źródło
Gospodarka Narodowa, 2004, nr 1-2, s. 113-127, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Małe i średnie przedsiębiorstwa, Przedsiębiorstwo handlowe, Rynek żywności, Integracja gospodarcza Polski z UE
Small business, Commercial enterprises, Food market, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w połowie 2003 roku przez Instytut Runku Wewnętrznego i Konsumpcji, które dotyczyły przygotowania przedsiębiorstw do akcesji z Unią Europejską. Badaniem objęto grupę małych i średnich przedsiębiorstw funkcjonujących na rynku artykułów żywnościowych i reprezentujących charakterystyczne dla tego rynku branże. Zbadanych zostało 300 dobranych losowo przedsiębiorstw, zlokalizowanych w różnych regionach kraju, funkcjonujących w oparciu o różne formy prawne, o różnej własności kapitału założycielskiego i o różnym stażu rynkowym.

The article examines the scope and level of prepararedness of small and medium-sized enterprises operating in the field of the food market to operating within the European Union. Results of a survey carried out in the middle of 2003 by the Institute of Home Market and Consumption are presented along with available statistical data and the publicly expressed views and experts' opinions on this issue. The purpose of the study involves, among others, examination of basic aspects of the firms' preparedness for accession, as well as of the undertaken and planned actions associated with their adjustment to operation in the changed conditions. The assessed areas of enterprise preparation for accession included: the conformity of activities with changing legal regulations, adjustment to food production and distribution requirements, as well as activities taken up in the area of tangible and intangible resources and marketing behaviour contributing to enterprise efficiency. Taking into account the present degree of adjustment of the surveyed firms to European standards and the directions of activities planned in this area it seems that the actual state of preparations is unsatisfactory and not providing favourable conditions for fast internationalisation of domestic enterprises. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamska M., [2003], Stopniowo nie skokowo, „Gazeta Małych i Średnich Przedsiębiorstw", maj.
  2. Gotowość sektora przedsiębiorstw do akcesji, [2003], Krajowa Izba Gospodarcza, Biuro ds. Unii Europejskiej.
  3. HACCP na progu, [2003], „Handel" z 25 czerwca.
  4. Kłosiewicz-Górecka U., Słomińska B., [2003], Przygotowanie małych i średnich przedsiębiorstw do integracji z Unią Europejską (na przykładzie rynku artykułów żywnościowych), IRWiK, maszynopis powielony.
  5. Leonkiewicz J., [2003], Procesy dostosowawcze w branży mięsnej, „Przemysł Spożywczy" nr 6.
  6. Obiedziński M.W., [2003], Prawo żywnościowe Unii Europejskiej - kierunki zmian. Rola zarządzania ryzykiem poprzez HACCP w systemie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, Referat na konferencję zorganizowaną przez Kongregację Przemysłowo-Handlową i Radę Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 26 maja 2003.
  7. Piasecki B., Rogut A., Stawasz E., [1999], Warunki funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej, [w:] Polskie przedsiębiorstwa w perspektywie członkostwa w Unii Europejskiej, praca zbiorowa pod red. T. Kołodzieja, PWE.
  8. Sołtyk R., [2003], Europa małym biznesem stoi, „Gazeta Wyborcza" z 18 marca.
  9. Urban R., [2003], Przemysł mięsny w obliczu integracji z Unią Europejską, „Przemysł Spożywczy" nr 6.
  10. Zachowania podmiotów rynkowych w Polsce a proces integracji europejskiej, [2001], praca zbiorowa pod red. K. Karcz i Z. Kędzior, Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego, Katowice.
  11. Zięba S., [2003], Konkurencyjność polskiego przemysłu mięsnego, „Przemysł Spożywczy" nr 6.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0867-0005
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu