BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szepieniec-Puchalska Dorota
Tytuł
Zróżnicowanie wydatków na wyżywienie w różnych grupach gospodarstw domowych
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2003, nr 6, s. 31-38
Słowa kluczowe
Gospodarstwa domowe, Dochody ludności, Budżet gospodarstwa domowego, Żywność, Artykuły spożywcze, Wydatki gospodarstw domowych, Konsumpcja dóbr materialnych, Konsumpcja żywności
Households, People's income, Budgets of households, Food, Foodstuffs, Household expenditures, Consumption of material goods, Food consumption
Abstrakt
Od wielu lat obserwuje się systematyczny spadek udziału żywności w strukturze wydatków ogółem. Tendencje te są zbliżone z prawidłowościami, jakie występują w krajach wysoko rozwiniętych, choć ich geneza jest nieco inna. W Polsce spadek udziału żywności w strukturze wydatków został w dużej mierze wymuszony koniecznością ekonomiczną, a tylko w niektórych grupach gospodarstw domowych racjonalizacją diety.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. B. Chmielewska, Nierówności społeczne w sferze wyżywienia, IERiGŻ, Warszawa 2001, s. 33 i nast.
  2. B. Gulbicka, M. Kwasek, Zróżnicowanie spożycia żywności w Polsce w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych, IERiGŻ, Warszawa 2000, s. 36.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu