BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wójtowicz Grzegorz
Tytuł
The Origin and History of the Polish Money. Part 1
Pochodzenie i historia polskiego pieniądza. Część 1
Źródło
Bank i Kredyt, 2006, nr 11-12, s. 3-11, bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Pieniądz, Historia monetarna
Money, Monetary history
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Omówiono historię polskiego pieniądza do 1795 roku. Artykuł podzielono na części: okres denara, okres grosza, okres polskiego złotego.

Poland's money has a pedigree of over a thousand years. At the end of the 10th century the silver denar began to supplant various commodities that had previously functioned as means of payment. The denar system survived for several centuries. In the 14th century, the role of the denar was taken over by the silver grosz. The end of the 15th century witnessed the birth of the Polish zloty, taken as equal to 30 silver grosz. The beginnings of the historical path travelled by the Polish zloty were promising. The zloty corresponded in value to the gold ducat and to the silver thaler. Later, however, things got worse. The crisis of the state and the economy was accompanied by the decline of the currency. It was not until the end of the 18th century that the sound quality of the coin was restored. A monetary history of Poland after 1795 will be presented in the next issue. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Grodek A. (1936), Idea banku narodowego, SGH, Warszawa.
  2. Gumowski M. (1914), Podręcznik numizmatyki polskiej, Towarzystwo Numizmatyczne, Kraków.
  3. Kiersnowski R. (1962), Początki pieniądza polskiego, Wiedza Powszechna, Warszawa.
  4. Kiersnowski R. (1975), Pradzieje grosza, Wiedza Powszechna, Warszawa.
  5. Kindleberger Ch. P. (1999), Szaleństwo, panika, krach, WIG-Press, Warszawa.
  6. Kopernik M. (Nicolaus Copernicus), Monetae cudendae ratio, ELSet, Olsztyn (commemorative edition of the National Bank of Poland, 2005).
  7. Korzon T. (1975), Odrodzenie w upadku, PIW, Warszawa, 1975.
  8. Mikołajczyk A. (1980), Obieg pieniężny w Polsce Środkowej w wiekach od XVI do XVIII, Ossolineum, Łódź.
  9. Pelc J. (1935), Ceny w Krakowie w latach 1369-1600, Drukarnia Naukowa, Lwów.
  10. Rybarski R. (1939), Skarb i pieniądz za Jana Kazimierza, Michała Korybuta i Jana III, Towarzystwo Naukowe Warszawskie, Warszawa.
  11. Sadowski Z. (1964), Pieniądz a początki upadku Rzeczypospolitej w XVII wieku, PWN, Warszawa.
  12. Szwagrzyk J. A. (1973), Pieniądz na ziemiach polskich X-XXw., Ossolineum, Wrocław.
  13. Terlecki W. (1970), Mennica warszawska 1765-1965, Ossolineum, Wrocław.
  14. Topolski J. (1977), Gospodarka polska a europejska w XVI-XVIII wieku, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań.
  15. Wójtowicz G., Wójtowicz, A. (2005), A Monetary History of Poland, Twigger, Warszawa.
  16. Żabiński Z. (1986), Ekonomika emisji pieniądza monetarnego, "Wiadomości Numizmatyczne", No. 3-4.
  17. Żabiński Z. (1981), Systemy pieniężne na ziemiach polskich, Ossolineum, Wrocław.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-5520
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu