BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kuźniar Jerzy
Tytuł
Długotrwała choroba jako podstawa niezwłocznego rozwiązania umowy o pracę w orzecznictwie Sądu Najwyższego
Źródło
Praca i Zabezpieczenie Społeczne, 2004, nr 2, s. 22-26
Słowa kluczowe
Niezdolność do pracy, Prawo pracy, Umowa o pracę, Stosunek pracy, Wypowiedzenie pracy
Incapacity for work, Labour law, Employment contract, Legal employment relation, Dismissal notice
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Autor - posiłkując się orzecznictwem Sądu Najwyższego - omawia ogólne zasady rozwiązywania z pracownikami umów o pracę w trybie niezwłocznym z przyczyn niezawinionych leżących po stronie pracowników. Odnosi się także do zasad ochrony pracowników przed rozwiązaniem umowy o pracę w tym trybie, wskazując zasady postępowania w sprawach o ustalenie prawa do zasiłków chorobowego i opiekuńczego oraz obowiązek ponownego zatrudnienia pracownika po ustaniu przyczyn uzasadniających rozwiązanie umowy o pracę.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. OSNAPiUS 2001, nr 11, poz. 373.
  2. OSNAPiUS 2003, nr 20, poz. 481.
  3. OSNAPiUS 2000, nr 19, poz. 717.
  4. Salwa Z., Kodeks pracy po nowelizacji, Oficyna Wydawnicza „Branta", Bydgoszcz 1996.
  5. DzU nr 60, poz. 636 ze zm.
  6. Jednolity tekst: DzU z 1983 r. nr 30, poz. 143 ze zm.
  7. DzU nr 137, poz. 887 ze zm.
  8. OSNCP 1976, nr 4, poz. 83.
  9. OSNAPiUS 2003, nr 17, poz. 415.
  10. DzU nr 69, poz. 332.
  11. OSNP 2001, nr 10, poz. 342.
  12. OSNP 2003, nr 2, poz. 40.
  13. OSNP 2001, nr 17, poz. 530.
  14. DzU nr 126, poz. 1384 ze zm.
  15. OSNP 1999, nr 8, poz. 268.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0032-6186
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu