BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łuczka-Bakuła Władysława
Tytuł
Porównanie cen ekologicznych oraz konwencjonalnych warzyw i owoców
The Comparison of Organic and Conventional Fruit and Vegetables Prices
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 76-80, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Ceny produktów rolnych, Ceny żywności, Owoce, Warzywa
Organic food, Agricultural prices, Food prices, Fruit, Vegetables
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Przedstawiono wyniki po raz pierwszy prowadzonych w Polsce badań porównawczych cen ekologicznych i konwencjonalnych warzyw i owoców. Cotygodniowym rejestrem cen prowadzonym w okresie sześciu miesięcy objęto 72 produkty ekologiczne oraz konwencjonalne odnotowywane w 10 sklepach z żywnością ekologiczną i w 10 sklepach z żywnością konwencjonalną na terenie miasta Poznania. (oryg. streszcz.)

The provided researches result in two main conclusions of applicable and perceptive character. First, price relations of organic and conventional vegetables and fruits are high in Poland, resulting from following reasons: low level of supply, dispersion of production, relatively high transportation and logistic costs and concentration of sales in specialist shops. Secondly, noticed during research higher increase of organic vegetables and fruii prices against conventional caused by higher fluctuations of supply of the first mentioned producís and ¡he limited possibilities of import supplementing, proves that the market of organic fruits and vegetables in Poland is in the first stage of development. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czernyszewicz E. 2001: Spożycie owoców i warzyw w Polsce. [W:] Marketing w ogrodnictwie. Wyd. AR w Lublinie. Lublin, 51.
  2. Frechette E. and D. 2001: The Effect of California Weather Conditions on Price Premia for Organically Grown Vegetables in the United States. Journal of Food Distribution Research. July.
  3. Hamm U., Gronefeld К 2004: The European Market for Organic Food: Revised and Updated Analysis. Aberystwyth.
  4. Łuczka-Bakuła W. 2004: Możliwości sprzedaży polskich ekologicznych warzyw i owoców na rynku niemieckim. [W:] Szansę i zagrożenia rozwoju polskich obszarów wiejskich w rozszerzonej Unii Europejskiej, red. L. Pałasz. Wyd. Wydziału Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej Akademii Rolniczej w Szczecinie. Szczecin, 246.
  5. Łuczka-Bakuła W. 2005: Percepcja żywności ekologicznej przez konsumentów. Roczniki Naukowe SERiA, T. VII, zeszyt 8, Warszawa - Poznań.
  6. The Hartman Group 2005: Food and Beverage Trends 2004: Lifestyles. Language and Category Adoption. Bellevue.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu