BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mossakowska Ewa
Tytuł
Zmiany konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych związanych z rolnictwem
Changes in Food Consumption in Farm Households
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 91-95, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Gospodarstwa rolne, Wydatki gospodarstw domowych, Gospodarstwa domowe
Food consumption, Arable farm, Household expenditures, Households
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono badania poziomu i struktury konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników i pracowników użytkujących gospodarstwa rolne w latach 2000-2004. Wykorzystane dane liczbowe pochodzą głównie z przeprowadzonych przez GUS badań budżetów gospodarstw domowych. (skróc. oryg. streszcz.)

The paper consists of an analysis of changes in the level and structure of food consumption in Poland. The study is based on household budget surveys (HBS) 2004 compared with the data for 2000. Over the considered period, the percentage of food expenditures in disposable income was stable with exception of 2004 when it decreased. At the same time the food consumption structure inform households was changed. Average monthly expenditures of farm households were high in relation to those of other socio-economic groups. Similarly, the level of self-consumption inform households was relatively high in the considered period. Food consumption in farm households was affected by such factors as: income, prices, self-sufficiency level, the consumer preferences and redistribution effect. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. 2003: IŻiŻ, Warszawa, 760-776.
  2. Budżety gospodarstw domowych. 2001-2005: GUS, Warszawa 2001, 2005.
  3. Czapiński J., Panek T. (red.). 2006: Diagnoza społeczna 2005. Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, Warszawa, 53.
  4. Świetlik K. 2005: Popyt na żywność w latach 2004-2005. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 12, s. 33.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu