BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Poczta Walenty
Tytuł
Zmiany poziomu konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latach 1995-2004
Changes of Food Consumption of Farmers Households in Years 1995-2004
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 110-114, bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa domowe, Konsumpcja żywności, Gospodarstwa rolne, Poziom konsumpcji
Households, Food consumption, Arable farm, Consumption level
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono analizę konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników i pracowników w latach 1995-2004. Zmiany konsumpcji zaprezentowano w ujęciu ilościowym i jakościowym, również z uwzględnieniem wartości odżywczej diety. (oryg. streszcz.)

The article presents the analysis of food consumption. The level and quality of food consumption informers households and company-employed were compared. The nutritive value of diet also was showed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E. 1992: Ocena spożycia żywności w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. IŻCz SGGW, Warszawa.
  2. Cichon R., Wądołowska L. 2000: Składniki odżywcze. Podstawy nauki o żywności. PWN, Warszawa.
  3. Dąbrowska A. 2000: Konsumpcja usług w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. IRWiK, Warszawa.
  4. Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
  5. Hryniewiecki L. 1992: Składniki pokarmowe. Dietetyka. PZWL, Warszawa.
  6. Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A. 2000: Planowanie żywienia człowieka. Podstawy nauk o żywieniu. PWN, Warszawa.
  7. Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę, żywności i żywienia w Polsce. SGGW, Warszawa.
  8. Kozłowska-Wojciechowska M. 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, nr 21, 5-8.
  9. Poczta W., Michota-Katulska E. 2006: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. AR, Poznań.
  10. Sekuła W. 2006: Spożycie artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 2004 r. GUS, Warszawa.
  11. Słaby T. 2006: Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce - ujęcie empiryczne. SGH, Warszawa.
  12. Sustainable Consumption. 2001: Sector Case Study Series. Households Food Consumption: Trends, Environmental Impact and Policy Responses 2001. www. ENV/EPOC/WPNEP/(2001)13/FINAL
  13. Ziemiański S. 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu