- Autor
- Poczta Walenty
- Tytuł
- Zmiany poziomu konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latach 1995-2004
Changes of Food Consumption of Farmers Households in Years 1995-2004 - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 110-114, bibliogr. 13 poz.
- Słowa kluczowe
- Gospodarstwa domowe, Konsumpcja żywności, Gospodarstwa rolne, Poziom konsumpcji
Households, Food consumption, Arable farm, Consumption level - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- W artykule przedstawiono analizę konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników i pracowników w latach 1995-2004. Zmiany konsumpcji zaprezentowano w ujęciu ilościowym i jakościowym, również z uwzględnieniem wartości odżywczej diety. (oryg. streszcz.)
The article presents the analysis of food consumption. The level and quality of food consumption informers households and company-employed were compared. The nutritive value of diet also was showed. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E. 1992: Ocena spożycia żywności w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. IŻCz SGGW, Warszawa.
- Cichon R., Wądołowska L. 2000: Składniki odżywcze. Podstawy nauki o żywności. PWN, Warszawa.
- Dąbrowska A. 2000: Konsumpcja usług w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. IRWiK, Warszawa.
- Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
- Hryniewiecki L. 1992: Składniki pokarmowe. Dietetyka. PZWL, Warszawa.
- Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A. 2000: Planowanie żywienia człowieka. Podstawy nauk o żywieniu. PWN, Warszawa.
- Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę, żywności i żywienia w Polsce. SGGW, Warszawa.
- Kozłowska-Wojciechowska M. 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, nr 21, 5-8.
- Poczta W., Michota-Katulska E. 2006: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. AR, Poznań.
- Sekuła W. 2006: Spożycie artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 2004 r. GUS, Warszawa.
- Słaby T. 2006: Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce - ujęcie empiryczne. SGH, Warszawa.
- Sustainable Consumption. 2001: Sector Case Study Series. Households Food Consumption: Trends, Environmental Impact and Policy Responses 2001. www. ENV/EPOC/WPNEP/(2001)13/FINAL
- Ziemiański S. 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol