BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szwacka-Salmonowicz Joanna
Tytuł
Uwarunkowania zachowań konsumenckich na rynku żywnościowym w stadium globalizacji
Determinants of Consumer Behavior on Global Food Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 140-144, bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Konsumpcja żywności, Rynek żywności, Zachowania konsumenta
Food economy, Food consumption, Food market, Consumer behaviour
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Artykuł przedstawia zmiany zachodzące w zachowaniach konsumentów na globalnym rynku żywnościowym, dokonujące się pod wpływem różnorodnych uwarunkowań. Szczególną uwagę poświęcono modelowaniu wzorców zachowań konsumenckich i ich związku z wyborem opcji strategii marketingowej na rynkach międzynarodowych. (oryg. streszcz.)

The paper presents the changes in consumer 's behavior on global food market, taking place under influence of different determinants. The special attention is putting on modeling the patterns of consumer's behavior and their implications on choosing marketing strategy on international food market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gajewski S. 1994: Zachowanie się konsumenta a współczesny marketing. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  2. Garbarski L. 2001: Zachowania nabywców. PWE, Warszawa.
  3. Komor M. 2000: Euromarketing. Strategie marketingowe przedsiębiorstw na eurorynku. PWN, Warszawa.
  4. Kos C., Szwacka-Salmonowicz J.1997: Marketing produktów żywnościowych. PWRiL, Warszawa.
  5. Naisbitt 1.1997: Megatrendy. Zysk i s-ka Wydawnictwo s.c. Poznań.
  6. Popcorn F.2000: The Popcorn Report. New York.
  7. SMG/KRC A Millward Company 2000: Warszawa.
  8. Solomow M., Bamossy G., Askegaard S.1999: Consumer Behaviour. A European Perspective. Prentice Hall, Europe.
  9. Szwacka-Salmonowicz J., Zielińska Z.I996: Hierarchia potrzeb żywnościowych w 1993 roku na tle potrzeb 1986 roku. IRWiR PAN, Warszawa.
  10. Szwacka-Salmonowicz J.2003: Zmiany zachowań nabywców jako determinanta kształtowania strategii seg- mentacyjnych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  11. Tucek M., Friedlaenderova H. 2002: Europe at the Gates of Union. Czechy: Median KMR. TGI SMG/KRC.
  12. Żelazna K., Kowalczuk L, Mikuta T. 2002: Uwarunkowania zachowań nabywczych polskich konsumentów - wyniki badań. Acta Scientiarum Polonurum. Oeconomia 1-2, Warszawa.
  13. Zielińska Z. 1989: Procesy rozwoju konsumpcji. IHWiU. Warszawa. Seria "Monografie i Opracowania" nr 202.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu