BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zarzycki Marian
Tytuł
Eksport żywności do UE
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 26, s. 14-18
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Rynek żywności, Rynki międzynarodowe, Eksport, Dynamika eksportu
Agri-food industry, Agricultural and food processing, Food market, International market, Export, Export dynamics
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Eksport polskich towarów rolno-spożywczych do krajów UE w roku 2003 wzrósł o 43,8 procent a więc w stopniu znacznie większym od wzrostu eksportu ogółem na rynki unijne. Te korzystne relacje przyczyniły się do uzyskania w obrotach artykułami rolnymi z krajami UE nadwyżki w wysokości 218 mln USD. Głównymi rynkami zbytu dla polskiej żywności pozostają nadal Niemcy.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu