- Autor
- Bartkiewicz Halina
- Tytuł
- System HACCP - szanse i zagrożenia dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
HACCP System - Opportunities and Threats for Food Processing Companies - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 35-40, bibliogr. 12 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
- Słowa kluczowe
- Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Integracja gospodarcza Polski z UE, Przemysł spożywczy
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Poland's economic integration with the EU, Food industry - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Po akcesji z Unią Europejską każde polskie przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego musi mieć wdrożony system jakości HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Autorka przybliżyła zarówno korzyści, jak i zagrożenia wynikające z obowiązku wprowadzenia HACCP.
The article presents the problems concerning the duty to introduce HACCP system to all companies in the food processing industry. The article shows the law basis, costs, profits and threats of HACCP system for companies in the food processing industry after the access to UE. On the one hand the opportunity for these companies is an improvement of competitive power on the other hand the threat is a lack of time necessary to adjust. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Jak kontrolować jakość żywności?. "Boss Rolnictwo" z 15 marca 2003 r.
- Kitzman P., Przewodnik do wprowadzania systemu HACCP w przemyśle mięsnym i drobiarskim, FAPA, Warszawa 1999.
- Kupiński J., HACCP nadchodzi, "Informator Rolniczy ODR Kalsk" 2003, nr 9.
- Łącka I., Zarządzanie jakością w MSP przetwórstwa spożywczego - bariery i szansę, [w:] Agrobiznes 2003, red. S. Urban, AE, Wrocław 2003, s. 524.
- Mleko się wylalo..., "Rzeczpospolita" 2004, nr 10.
- System HACCP - podstawy prawne, http://systemhaccp.com./index.htm.
- Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia DzU 2001, nr 63, poz. 634.
- Ustawa z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach... DzU 2002, nr 135, poz. 1145.
- Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach... DzU 2003, nr 208, poz. 2020.
- Wstyd w rzeźni..., "Rzeczpospolita" 2004, nr 8.
- www. parp.gov.pl
- Zasady certyfikacji systemów zarządzania jakością, bezpłatny dodatek do "ABC Jakości", czerwiec 2002 - ulotka informacyjna PARP.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol